Herlige Folk

Urkvinnen fra Ukraina

På jobben kler hun seg naken og danderer den spinkle kroppen i en figurasjon og setting hun og mannen har meditert seg frem til; enten hun omfavner en kaktus eller liksom svever i løse luften.

img_2004

Men akkurat nå sitter halvparten av kunstnerduoen Synchrodogs, Tania Shcheglova, på en kald benk utenfor Skur 13 på Tjuvholmen, der bildene hennes ble vist under Uncontaminated festivalen i forrige uke. Hun ler mye, på en behagelig, ikke-nervøs måte. Som om det renner en liten vårbekk inne i henne som bare klukker av sted. Er det all naturen?

-Jeg vet ikke, for meg er det vel viktig å ikke være så alvorlig. Hvis alle skulle være alvorlige hele tiden, ville vi bare bli deprimert. For vi skal jo alle dø til til slutt, sier Tania og ler denne gjennomført gledesfylte latteren sin.

Kanskje ikke så rart, ettersom hun i følge seg selv lever et helt fantastisk liv; hun og mannen reiser over hele verden og lander hjemme i Ukraina når de føler for det.

Vi er så heldige! Det er som en gave fra Gud. Og når livet gir deg slike gaver, er det viktig å gi noe tilbake. Det er hele poenget, faktisk. Det er en toveis greie.

Tania er 27 år og gift med kollega og kjæreste, Roman Noven. Begge kommer fra Ivano-Frankivsk et lite sted vest i Ukraina, der de fortsatt bor. (Og de gir helt konkret tilbake, noe jeg kommer tilbake til i et senere innlegg).

85130010__ready

 

Hun har alltid elsket naturen som omgir dem der. Råheten, det uberørte. Det får henne til å føle seg trygg, til å kjenne at hun er hjemme og at hun kan være seg selv. Sammen med sin elskede, mannen hun lever og jobber med i deres Synchrodogs prosjekt.

De drømmer til og med sammen, hun og Ramon – de har utviklet en slags meditasjonsteknikk, der de når et nivå der de samkommuniserer om visuelle ideer.

En natt så hun seg selv gjennomhullet av lys, en visjon som var vanskelig å gjennomføre med de lowtech midlene Synchrodogs opererer med.  Men til slutt fant de ut at mye kunne oppnås ved å lime sirkelrunde speil på kroppen hennes og la solen treffe.

-Det er en morsom del av jobben, å finne løsningen på de praktiske problene. Vi elsker å leke eller kjempe oss frem til resultater i den mektige naturen. Det minner deg om hvor du kommer fra og hvem du er.

Det anerkjente kunstnerparet har internasjonale oppdrag for motegiganter som Vogue, Marni og Kenzo, samtidig som de gjør sine egne kunstprosjekter – nesten alltid med en naken Tania i hovedrollen.

synchrodogs_reverie_sleep_2_800

-Det er viktig å skille mellom nakenbilder. Noen, kanskje de fleste, appellerer til det erotiske i mennesket. Men nakenhet for oss er bare et uttrykk for å vise forbindelsen med naturen. Vi ble født nakne, det er ikke noe big deal.

-Do you want a sigarette?  fyren har vaket i utkanten av vår lille samtale en stund. Nå har han tatt mot til seg og leverer en klønete variant av en gammel pickup line (jeg mener, du kan jo ikke be om fyr, når ingen røyker!)

-No thank,you, I dont smoke, svarer Tania , og supplerer med denne elskelige latteren sin.

-But you look like a princess! (fyren ser jo ingen grunn til å gi seg, etter et så hyggelig avslag)

-Well, a non-smoking princess, svarer Tania, som klarer seg fint uten sin beskyttende mann i nærheten, han ble syk og måtte være hjemme for denne utstillingen. Roman, mannen som er så viktig for henne – om omvendt – at de føler de kan oppnå alt. Hvis de jobber hardt nok.

13_hidden-project_13
Samtlige foto (unntatt portrettet jeg tok av henne utenfor Skur13, naturligvis) er hentet fra nettsiden Synchrodogs.com

-Hvis det er vårt altså! Hvis ikke, vil det bare gå. Og da var det ikke vårt i første omgang. Sammen kan vi gjøre alt vi er ment til å gjøre.

Men hvorfor krigsherjede Ukraina? Hvorfor flytter de ikke til Paris, for eksempel, nå som de har slått gjennom internasjonalt og i prinsippet kan bo hvor de vil?

Blant annet på grunn av det ville og storslåtte ukrainske landskapet og den interessante følelsen av polaritet mellom Europa og Russland, får vi vite. Men først og fremst? Er det menneskene i fedrelandet som får henne til å bli.

-Folk er gode med hverandre i Ukraina, ikke bare mot dem de er glad i eller kjenner, men alle. Møter du noen på gaten og ber om hjelp, vil vedkommende si; selvfølgelig, hva kan jeg hjelpe deg med? Folk er varme og de har et åpent hjerte, jeg elsker virkelig Ukraina for det.

Såh, det forklarer denne vennlige imøtekommenheten, den indre gløden, selve elskverdigheten hos Tania. Hun er virkelig en prinsesse fra Ukraina. Der det tydeligvis er flere av dem.

Legg inn en kommentar