KulTur

Star Wars i Skur 13

Er det en maske? Et monster? Et bilvrak? Ikke godt å si, der jeg blendes av Uncontaminateds hovedutstilling på Tjuvholmen. Og det er heller ikke meningen.

 

Som de sa, jentene bak denne gigantvitaliseringen av Aker Brygge og Tjuvholmen; ingenting er det det ser ut til å være. Men kunstneren Bob Recine, som har samarbeidet med Bjarne Melgaard om denne utstillingen, er virkelig nok. Og like utstudert innstilt på å transformere det vakre og det groteske som da Andy Warhol i sin tid falt for hans talent – og kanskje også hans ynglingevakre utseende. The Alchemy of Beauty, som han selv kaller det.

fullsizerender
Bob Recine, omringet av gode venner: fotografen Dusan Reljin (som har tatt oppslagsbilde), Hilde Pettersen Reljin (direktøren for det hele) og deres barn, Theodora, Ferdinand og Dorian.

Og det høres jo vakkert ut, men ingen ord kan forklare den gjennomtrengende følelsen av lyd, lys og liggende, stående og hengende verk i denne hangaren av et rom. Og da snakker vi ikke bare om veggen – sammenklemte bilvrak henger fra taket, og som store masker stirrer de Bjarne Melgaards troll i hvitøyet. Alt mens 12 lyssøyler rigget opp av Void, flerrer det nattmørke rommet i en cyberdans med et elektronisk lydbilde komponert av Bendik Baksaas. Som Baksaas uttrykte det ; velkommen til et rystende møte mellom forskjellige kunstuttrykk og teknologi!

Et adskillig roligere, men like fullt styggpent konsept, inviterer billedkunstner Hilde Marstrander på. Hun har okkupert annenetasje i ASIA restauranten med sine manipulerte foto av værbitte fraktskip – et bilde på drakampen mellom menneskeskapte konstruksjoner og naturen.

fullsizerender

-Det ser ut som en slags urban graffitti, men dette er naturens verk, sier HildeMarstrander, som har tatt skaperverket noen hakk videre. Salgsutstillingen henger til 20 oktober.

Ingen drakamp, men like fullt en kreativ utveksling har funnet sted i Adam&Eva salongen på Aker Brygge . Der har kreativ leder Cato Karpow ryddet salongen og gitt 3-dagers-pass til en kollektiv utstilling der 10 fotografer tolker hår. Og du får ikke vite hvem som har gjort hva fra denne poolen av toppfotgrafer fra TinAgent – dette er et felles arbeid.

fullsizerender

-Vi ville gjøre noe anderledes med våre kolleksjoner. Hår er jo mye mer enn en vakker krone, sier Karpow, som også har samarbeidet med Bob Recine – opprinnelig hårstylist – i den siste kolleksjonen.

I den helt motsatt enden , mere typen what you see, is what you get, finner vi  John Andre Hanøy, som håndlager de vakreste lamper med glødepærer i råmessing, altså messing hele veien, ikke bare overflatebehandlet.

fullsizerender

-Fordi jeg liker ting som er like pene inn som utenpå, smiler Hanøy . Også kjent for eksklusive Mikke Mus ringer gjort i samarbeid med Mona/Tom Wood.

fullsizerender

Det passer godt på kunstner/designer Edda Gimnes også. Hun vant nylig en konkurranse i London, der Alber Elbaz (ex-Lanvin) satt i juryen. Nå er hun på vei til Paris for å møte ham, men før det kan du spasere rett inn i hennes illustrerte bylandskap og fotograferte malerier og gjøre som Alber Elbaz; la deg fascinere av hennes fantasi.

Legg inn en kommentar