Herlige Folk,  KulTur

Skal vi spleise da? spør Sheikhen og ser på meg.

Kristin fniser. Den styrtrike araberen vil kjøpe en gave til sin datter. Men han vil bare ha den ene delen av diptyket til Mohammad Zeeshan, en av Pakistans mest velrenommerte kunstnere.

Et av de kuleste bildene, syns jeg. Og gir uttrykk for det. Derfor foreslår den potensielle kjøperen at vi kan spleise, ha-ha. Han smiler. Jeg tror søren meg fyren har humor.

art-dubai-kristin-hjellegjerde
En vellykket dag innestengt i båsen, feires på kvelden med drinks, disco og en pust i kunstgressbakken.

Vi befinner oss i Kristin Hjellegjerdes bås på Art Dubai, der Midt Østens mest innflytelsesrike samlere møtes for å finne nye investeringer. Kristin vet hvem mange av dem er, ikke minst fordi Yassi, Sothebys representant for Midt Østen, er en venninne av henne.

art-dubai-kristin-hjellegjerde
Art Dubai har satt av egen tid til kvinnene, som gjerne plukker ut kunsten mennene deres betaler for.

Bare en av de mange innflytelsesrike menneskene som har bidratt til at ex-modellen, ex-skuespilleren og ex-eiendomsmegleren fra Sykkylven har bygget opp et av verdens mest vellykkede gallerier i løpet av fem år i London.

Divine networking og stort hjerte

Takket være hardt arbeid, divine networking, stort hjerte og en følsom nese for kunstnere med vekstpotensiale, har hun nå en internasjonal familie av 17 kunstnere i stallen.

Og selv de veletablerte, store kunstnerne , som irakiske Athar og pakistanske Zeeshan, som kan velge og vrake i gallerier, foretrekker å være hos henne.

Fordi hun bryr seg, sier Athar, en irakisk skulptør som har vokst opp i Italia og nå bor i Antwerpen. Hans eksepsjonelle skulpturer i marmor er kjøpt inn av de største samlere i verden. Nå vil han være en del av Kristins kunstnerfamilie.

art-dubai-athar-kristin-hjellegjerde
Athar former marmorører i nesten naturtro størrelse.

Ikke til å undres over, for Kristin Hjellegjerde Gallery henger høyt.

She has very nice works, the best here, actually, opplyser en kunstrådgiver som viser rundt en sheikh  før den offisielle åpningen.

Alle antenner mot publikum

Kristin er like blid, men under det gemyttlige skallet er alle antennene rettet mot det vakre og velkledte publikummet som dveler forbi med et passe engasjert blikk. Potensielle kunder.

art-dubai-kristin-hjellegjerde
Under burkaen er også disse damene svært velkledte.

Nå kommer direktøren for messen på visitt for å takke  og si hvor lykkelige de er for at Kristin vil stille ut sine «beautiful works» der.

Og der kommer en usedvanlig skjønnhet skridende og omfavner Kristin som om hun var et familiemedlem. Og det er hun, kunstnerfamilie, altså, malerinnen Celina Teague, som nettopp har flyttet til Dubai og nå arbeider med sin tredje utstilling for KH Gallery.

celina-teague-art-dubai
Celina Teagues kunst tematiserer eksistensen til truede dyrearter på sitt subtile vis.

Så når selveste direktøren for Moscow Museum of Modern Art viser interesse for Dawit Abebes store malerier, har vi liksom vennet oss til dette suksess-siget Kristin så uanfektet surfer på.

Men hva tror hun selv kan være årsaken?

-Jeg følger ingen trender. Jeg er ikke kul. Jeg bare tar inn kunst jeg tror kan vokse. Fra kunstnere jeg liker og tror jeg kan samarbeide med, forklarer Kristin uten å nøle.

Dawit Abebe lever som mest intenst når han maler frem sitt klassiske Etiopia.

Men de må jobbe like hardt som denne mildt sagt fremoverlente blandingen av en gallerist, redaktør, bestevenn og manager.

Kunsten må komme fra hjertet

-Og kunsten må komme fra hjertet! eksklamerer Kristin og ser på oss med en bånn ærlig blåøyethet, som gir henne cred langt utover gode bekjentskaper.

 

Og selvfølgelig selger hun ut, rubbel og bit, selv de store maleriene til Dawit Abebe, som fortsatt befinner seg i startgropen av sin storhet.

Det gjør Kristin Hjellegjerde også, ifølge mail fra en av hennes støttespillere, Gil Maurer, CEO for Hearst Tower i NY:

Ar Dubai-kristin-hjellegjerde
Ikke akkurat Hearst Tower, men «det gamle fortet» som huser Art Dubai.

«Dear Kristin, We are so proud of you! What a spectacular sense you have of seeking out and signing talent that the most discerning collectors desire! Mark my words- you are on the way to becoming a legend. And I’ll be able to say I knew her when! Love, Gil .

Samme sier jeg. Og den beste delen av det; hun har ikke mistet noe av seg selv på veien.

5 kommentarer

Legg inn en kommentar