trond-moi-miele-bodilfuhr.no
Interiør

Skal du ofre et påskelam, gjør det langsomt

Og gjør det i en dampovn, sier Trond Moi, sjarmtroll fra Kvinesdal og gjestekokk hos Miele. Etter å ha kjøpt alle mine hvitevarer der, har jeg fått et kokekurs i presang. Så nå sitter jeg benket med et glass champagne og beundrer en småsnakkende og grønnsakshakkende Moi.

Jeg har ikke dampovn, jeg vil ikke ha en masse finesser jeg aldri kommer til å bruke, men et lammelår må da kunne bli like fint i en vanlig stekeovn? Spør jeg. Læreviljen har gått rett til hodet på meg.

Natur over opptuktelse

Trond Moi er en blid og trivelig sørlending med røtter langt inn i Sarons dal, der moren hans var kasserer for Arild Edwardsen. Sterkt kristen oppdragelse, altså. Men nå , i sin forbløffelse over et så dumt spørsmål, går naturen svakt over opptuktelsen:

Har jeg for eksempel sittet i en tørr badstu i 60 grader? Ja, det har jeg sikkert. Men hadde jeg blitt sittende hvis noen helte en bøtte vann på varmen ? Antageligvis ikke, kan Moi fortelle meg, mens han drar parmesanosten hardt over svigermor, som han kaller rivjernet.

trond-moi-paskelam-miele-bodilfuhr.no
Lammecarre lar seg preppe på gamlemåten.

Det blir nemlig så forferdelig mye varmere. Hvilket er grunnen til at et lammelår kan langstekes på enda lavere temperaturer og beholde enda mer av fuktigheten i en dampovn.

Hvor mange her har dampovn? spør han muntert den glade klassen på 18 godt voksne mennesker. Det har alle unntatt tre av oss.

To klyper salt

-Det blir omtrent som å knote i vei på en gammel Nokia i sammenligning, forklarer stjernekokken, som nå har arrangert seks lamme knoker i en stekepanne og helt over løk, tomater, oliven og buntvis av friske urter

Uansett hva som står i oppskriften, så tar du dobbelt så mye. Dobbelt så mye smør, olje, fløte, salt, persille.Uansett, smiler han og pøser på tre liter fløte i de fantastiske stekepannnene som kan brukes på både ovn og stekeplate. De er på tilbud i kveld. Bare tre tusen kroner med lokk!

tron-moi-miele-bodilfuhr.no
Poteten hører med.

Fristende, men hvor ofte steker jeg så store mengder mat og putter den i stekeovnen etterpå? Ikke så ofte.

Da er ikke sannsynligheten så stor for at du kommer til å gjøre det heller, sier en hyggelig medelev. Leoparden skifter ikke flekker, vet du.

Hva sa du? Det er jo fantastisk! Et uttrykk jeg aldri har hørt for ! Mye morsommere enn det der med at du ikke kan lære en gammel hest å sitte.

Eller som min mor pleide å si; Slik er man og slikere blir man, føyer mannen hennes til.

Er det mulig? På kokekurs med stjernekokk lærer jeg lite om lammelår jeg kan bruke i den gamle Nokia ovnen min. Men hva gjør vel det når jeg får to splitternye ordtak på kjøpet!

paskelam-trond-moi-miele-bodilfuhr.no
Påskens fremste delikatesse.

Og du, sier han med den slikere moren, ikke vær lei deg. Vi som har dampovn har ikke Pyrolyse. Det vil si at vi må vaske ovnen på den gammeldagse måten.

En nyhet som nå er helt på høyde med det antall champagne og rødvinsglass jeg har måttet svelge etter dampovnnederlaget. For vel er det smørblidt og rosa det dampkokte lammekjøttet vi nå smelter i oss, men likevel foretrekker jeg plutselig den helt vanlige Nokia-ovnen min. Som blir helt uvanlig når man Pyrolyser den opp til megatemperaturer og svir av alle innvendige matrester som bare kan tørkes av med en klut etterpå.

Skal du rengjøre en ovn, gjør det så raskt som mulig.

Legg inn en kommentar