bye-bye-buskerud-elvekompaniet.sophie-elise-isachsen
KulTur

Perler for Bjørn

Hørt om Elvekompaniet? Nei? Musicalen Bye Bye Buskerud? Nei ? Sophie Elise Isachsen? Ja?

Nettopp. Og Naturligvis. For der de to første er glansbilder på ungt talent og kvalitet, er sistnevnte et kroneksempel på et vellykket markedsførings- og business fenomen. Veldig bra det, og jeg har egentlig ikke for vane å smartmale noen for å fremheve andre.

Smart rumpefeide?

Men denne gangen ga det seg selv, ettersom Halvor Hegtun, min utmerkede ekskollega i Aftenposten, skrev en snedig lørdagskommentar om hvordan man faktisk bør ta unge influensere på alvor, selv om de skriver om mislykkede rumpeimplantater i dag. For En vakker dag sier de også nyttige ting om oppgavefordelingsutvalgets innstilling til regionreformen, skriver han på sitt muntre vis. Blir voksne, lissom.

drammen-elvelangs
Drammens teater – en opplevelse.

Samme kveld var jeg invitert til premiere på Bye Bye Buskerud, en ambivalent avskjedshilsen til fylket vårt, som det het i invitasjonen fra den lokale, og ikke minst: unge teatergruppen Elvekompaniet.

Byråkratisk Musical?

Jeg var ikke videre optimistisk. Byråkrati som musicalmat? Virkelig?

Jepp. Regissør, samt ide- og manusforfatter Andrea Vik og hennes medsammensvorne klarer faktisk å skape et univers av fjas, moro, mild ironi og merkelig alvor; med lite annet enn begavede skuespillere og noen kontorstoler til rådighet.

Benedikte Karine Sandberg topper et fantastisk ensemble.

Regigrepene er smarte og effektive ; som når en avkappet talerstol bæres rundt etter hvem som snakker.

Eller når Journalisten, som byråkratene frykter mer enn noen, dras opp av av et hull i scenegulvet, når man vil lekke info etter eget forgodtbefinnende.

Og når selveste Buskerudbjørnen dukker opp på scenen, stiller han i kjent kampposisjon fra Fylkesvåpenet.

Elvekompaniet-Drammen-musical
Plagsom journalist, men nyttig mikrofonstativ.

Skuespillerne er  sjarmerende og strålende om hverandre, enten de svever rundt som en eneste stor organisme, eller eier rommet helt alene. For noen sangprestasjoner!

Mest imponerende er likevel ide og manusarbeidet. Bare det å driste seg til å lage musikkteater av en fylkesreform! og deretter gjøre om dette tørre , byråkratiske utgangspunkt til en herlig collage av musical, slapstick, revy og litt barneteater. Av den typen vi voksne liker i all hemmelighet.

Det er deilig å se begavede skuespillere i uvante fasonger, fra den veldig høye, til den lille, lubne; eie scenen og hele det vakre gamle Drammens teatret.

Elvekompaniet-drammen-musical-andrea-vik
Mange skuespillere – en organisme.

Det er oppløftende med intelligent fjolleri som speiler alt fra vanlige arbeidslivskonflikter, til ulykkelig barndom og jakten på tilhørighet i et ganske alminnelig kontorfellesskap.

Her har drømmen din gått i oppfyllelse , Halvor Hegtun! Dette er voksen ungdom som ytrer seg kreativt og intelligent om politikk og kommunal maktkamp på sitt mest patetiske. De er vel rundt 30 de fleste av dem. Men jeg er redd ingen av dem var opptatt av rumpeimplantater i 20-års-alderen.

Så ble det også bare to forestillinger. Med mindre Akershus og Østfold kjenner sin besøkelsestid og hyrer inn ensemblet. De er tross alt med på en happy ending for Viken hybriden.

Elvekompaniet-drammen-bye-bye-buskerud
Buskerudbjørnen går nedenom og rett hjem hos publikum.

Kom igjen! Vis for en liten gangs skyld at et godt teaterstykke selger seg selv, at kvalitet trumfer likes. At jungeltelegrafen ikke har mistet spensten. At et humørløst oppgulp av en anmeldelse fra Drammens Tidende ikke betyr noe når anmelderens fremste poeng er at han savner en dramaturgisk motor a la Stephen King i en dramahybrid av en musical!

Bingo på Salt

Hvis ikke; sjekk ut Elvekompaniets Sommerteater, til ja nettopp, sommeren , men aller først Bingo Bar på SALT, 21 februar, der nevnte regissør Andrea Vik opptrer som Bingo-vertinne. Lite motor her også, ettersom du parkerer bilen hjemme, drikker øl og bare har det gøy!

Legg inn en kommentar