lamp-tolomeo-design
Interiør

La det bli lys! Koste hva det koste vil!

Jeg har en ting med lamper. De lyser opp tilværelsen, for Guds skyld. Hvordan kan man ikke ha en ting med lamper?

Det var morsomst i gamle dager, sånn på 80-tallet, da jeg dro på loppemarked i Paris eller Barcelona og endte opp med å bruke en månedslønn på store bløtkakelamper. Så store og skjøre at  jeg måtte ha dem i fanget på vei hjem.

lamp-italian-vintage-antiques
Denne italienske marsipankake-lampen står mitt hjerte nær. Likevel hviler den på loftet!

Nå ligger den vakreste av dem på loftet og venter på et tak der den kunne passe, der det ikke synes så godt at den gikk i gulvet da jeg flyttet fra hybelen i Bjerregaardsgate for noen lysår siden.

Det var den eneste tingen jeg hadde bedt flyttefolka være ekstra forsiktig med. Handle with care, liksom.

En liten lysekrone ville jeg ha

Dessverre var den for stor til det nyoppussede soverommet der jeg bor nå. Men en en lysekrone ville jeg ha. Av det minste slaget en venninne hadde funnet på Finn.no for er tusenlapp.

Det må ha vært usedvanlig flaks, for all research, i alt fra antikvitetsbutikker til bruktutsalg og nettsteder ga null resultat. Bare 75 cm lang, sa du? Det er omtrent umulig å finne, var omkvedet. Men den kunne ikke henge en centimeter lengre ned fra taket over sengen.

lamp-chandelier-bedroom-restoration hardware
En akkurat passe stor lampe til soverommet .

Så, helt uventet, under en liten sightseeing inn i barneavdelingen hos Restoration Hardware i Los Angeles, fant jeg den perfekte lysekronen! Liten og nett , kopiert fra en gammel fransk lampe, utført  med tilbørlig patina. Kjøpt!

Men den var ikke på lager, og jeg skulle hjem dagen etter, så den skjøre krystalllampen  måtte sendes til venner i New York. Som, gud hjelpe oss alle, tok den ut av kartongen og stappet den i kofferten på vei hjem.

Etter å ha fått rettet ut smijernet, uten å brekke det, bestille gummisokkets som passet til norske pærer og ikke minst fått hengt opp den amerikansk-produsert lampen, blir det en stund til jeg gjør noe lignende.

lamp-glo-ball-flos-jasper-morrison
Den lille firkanten av en gang ble rundet av en stor Glo ball fra Flos.

Nå går det mest i italiensk design: fra Artemides Tolomeo-lamper til Flos  Glo balls. Jeg oppdaget de perfekte kulerunde lampene fra Jasper Morrison når jeg planla badet. Da gikk det opp for meg at de kommer i 4 forskjellige størrelser, i alt fra gulv- til vegg- og taklamper.

Den aller største henger nå i det trange lille gangrommet mellom bad og soverom, og gjør at alle firkantene fra tre dører mykes opp og faller på plass. En 200 watts pære gjøre at halve leiligheten lyses opp på kjøpet, som hadde omtrent samme wattstyrke.

Det får gå. Det er lysere nå. Litt varmere også.

Én kommentar

Legg inn en kommentar