Mote med Måte

Kjønnsløs avgangsklasse med sømløs kulturblanding

Dagens viktorianske bølge dras helt tilbake til rokokkoen, hippifrynsene ender opp som lange ensomme lisser og den androgyne trenden tar det aller nusseligste og putter den på ekte gutter.

Aleksander Sahr «Gender Aporia»

Gender fusion høres så mye bedre ut enn kjønnsvirring. Men de holdt maska, guttene som fremførte Aleksander Sahrs visning «Gender Aporia» under Kunsthøyskolens Avgangsvisning for Klesdesign og Kostymedesign. Den store inngangshallen på Øvre Foss var fylt til bristepunktet av bransjefolk, slekt og venner da 8 Bachelor- og 5 masterelever kastet spydspissene for fremtidig norsk motedesign.

fashion-lars-ter-gudem-hansen
Lars Terje Gudem Hansen «Tapt Informasjon»

Ikke overraskende var de mer neddempede, androgyne tilløpene fra Lars Terje Gudem Hansen og nevnte Bahr blant de mest interessante idemessig.

fashion-thalia-steffensen-bodil-fuhr
Thalia Steffensen «Brick by Brick»

Men også Thalia Steffensen med sine dekonstruerte frynseplagg tilførte en overraskende iderikdom og leken utfordring av regler. Som for meg ble toppet av iransk-ættede Elnaz Gargaris «Portraits of Absence».

fashion-elnaz-gargari-bodil-fuhr
Elnaz Gargari «Portraits of Absence»

Hennes kolleksjon var konseptuelt utfordrende og rørende på samme tid med sin kulturelle utforskning av det kledte og avkledte. I tillegg var plaggene tidvis estetisk overveldende vakre og håndverksmessig utsøkte med tanke på det Bachelor nivået hun befinner seg på. Et talent jeg ser frem til å følge videre.

fashion-sivan-hamalaw
Sivan Hamalaw «Color and Emotion»

Siwan Hamalaw tilførte et ildrødt, men like fullt mer dempet  alternativ i sin håndverksmessige utforskning av legg og draperinger.  Det kan bli spennende hvis hun kommer seg opp på Master Nivå, der stoffene er bedre og kunnskapen så etablert at den ikke lenger må være demonstrativ.

fashion-marianne-host-
Mariann Høst «Snitter og Kettlebell»

Nydelig eksemplifisert hos Marianne Høst som viste en klassisk feminin kolleksjon med maskulint tilsnitt. Ikke spesielt revolusjonerende, men like stilsikkert nå , som da Coco Chanel tok på seg buksene.

Tyll og blonder i anmarsj!

Nå er det gutta sin tur. Et lite halskjede der og et omslagsskjørt der er ikke lenger nok. Tyll, blonder og paljetter er i anmarsj! Maksimalistisk demonstrert ved Fredrik Floens kolleksjon MER!

fredrik-floen-fashion-khio
Fredrik Floen «MER!»

Jeg trodde det var her kostymelinjen kom inn i bildet; visningen var jo pompøst anlagt med zombiesminke og voldsomme plagg på plagg.

Gutter i jenteklær

Men nei. Gutta skal tydeligvis ikke nektes noe som helst av de underlige kreasjonene kvinner gjennom tidene er blitt dandert i for henholdsvis å ta seg ut, eller dekke seg til.

Sånn er det blitt. Sånn kommer det i alle fall til å bli, skal vi tro de håpefulle fra Kunsthøyskolen.

Legg inn en kommentar