#samuelogbestefar
Herlige Folk

Jorden rundt med kreftsyk bestefar

-DEG har jeg visst ikke hilst på! Han strekker frem den solbrune neven og ser på meg med direkte blikk, den vitale 83-åringen, som nikoser seg på premierefest for TV2-serien Samuel og Bestefar.

Det er nesten ikke til å tro at denne mannen for få år siden satt kreftsyk, ryggoperert og grågrimet i det lille, røde huset sitt på en øy utenfor Bergen og innså at Døden hadde tatt nakkegrep.

Javel, tenkte barnebarnet Samuel. Guttungen som overlevde den tragiske Berserk -seilasen til Sydpolen for syv år siden og som fortsatt trives på den lett faretruende, eventyrlige siden av tilværelsen.

-Da skal du jaggu leve til du dør!

Ungdom i dag lærer ikke å ta ansvar for eget liv, mener Bestefar.

Så han begynte å spørre sin godeste bestefar om drømmene som ikke hadde blitt noe av . Hvor ville Bestefar reise? Hva ville han mest av alt gjøre før han skulle forlate dette livet?

Det viste seg å være både langt og modig. Og med mamma/datter Anne Maries velsignelse begynte de å legge planer for en reise jorden rundt, intet mindre. Det ga seg selv, ettersom Chile var drømmemålet til bestefar.

En sjelden bromance

Det begynte som en slags avskjedsgave og endte opp som en bromance av de helt sjeldne. Det er vanskelig å si hvem som har mest glede av hvem, der man etter første episode på TV2 sist søndag ser dem sjarmere en hel verden i senk med sin åpenhet og sitt smittsomme livsmot.

På motorsykkel over Andesfjellene i Chile.

-Samuel har lært meg å leve! Endelig tør jeg å være meg selv, sier Bestefar med tårer i de snille, blå øynene.

Gamle klisjeer om kjærlighet og tilhørighet kommer liksom til ny heder og verdighet i møte med disse to. Samuel, som vokste opp med en fraværende far, søkte alltid trygghet og ro hos bestefar. Nå får bestefar oppleve liv og røre med Samuel før han legger inn årene.

Til gjengjeld leverer den pensjonerte spesialpedagogen på bestefaderlig livskunnskap.

Se frykten i hvitøyet

-Det lærer man dessverre ingenting om på skolen. Hvordan du skal takle din egen frykt, for eksempel. Oppsøk frykten! Begynn med det du er minst redd for og beveg deg langsomt fremover, litt etter litt. Innenfor rimelighetens grenser , selvfølgelig, sier bestefar og ler denne livsglade latteren sin

Og rimelighetens grenser er høyst individuelle. Å kaste seg ut i fallskjerm for første gang i sitt liv som hjertesvak 82-åring, vil av mange karakteriseres som hasardiøst.

Men det skal uansett koste å overvinne frykten. Ellers får man jo ingen mestringsfølelse! Og den er helt nødvendig for det gode livet.

Mange får lyst til å gjøre som Samuel.

Han er fortsatt ikke helt frisk, bestefar. Det bare føles sånn.

Samuel har gitt meg Livet tilbake, sier Arne Ulvolden, som han heter . Jeg kan aldri få takket ham nok.

Og Samuel? Hva fikk han?

Bestefar! svarer Samuel og svimer overlykkelig videre til neste gratulant.

Vinn 40.000 kroner!

Og selvfølgelig vil de gjerne inspirere  andre, disse to hjertelige reisekameratene. Helt bokstavelig også. For Samuel, den tidligere polfareren, programlederen og foredragsholderen, er også fantastisk god til å få andre aktører med på notene. Filmcrew, finansiering, sånne ting faller på plass når Samuel sprer sin gospel av ren, skjær menneskelighet.

Og du behøver ikke dra jorden rundt. Har du et turprosjekt som passer for din bestefar eller bestemor, kan du vinne 40.000 kroner fra KLP om forslaget er spenstig nok. #Samuel og bestefar.

Én kommentar

Legg inn en kommentar