Den Amerikanske Drømmen er midlertidig stengt for ombygging

I mellomtiden kan du se kreative resultater av originalutgaven i Nasjonalgalleriet. Nyte estetikken. Opprøret. Og troen på en bedre verden.

Mens de selv skjelver i grunnvollene – jeg mener, ny sjef, dansk for sikkerhets skyld , og ny adresse i sikte – retter Nasjonalgalleriet nå blikket mot nasjonen vi likte å se på som Storebror.

coca-cola-zest-vintage
Dengang det var skikkelig piff i coca colaen.

Nasjonen som satte dagsorden, enten det handlet om opprør eller establishment. USA,  som kom de allierte til unnsetning under annen verdenskrig . Og fortsatte med det.

Et statusfall av dimensjoner

happy-rebels-at-woodstock
Woodstock, I presume. Det glade opprør.

Nasjonen som nå ledes av en angstbitersk kjeftesmelle, som har mer enn nok med Amerika, ja ikke det engang, han vil helst kvitte seg med 11 millioner av befolkningen! Selv Oscarutdelingen har gått av sporet. Takket være Twitter, presidentens nye talerstol.

 

Da kan det være godt å bli minnet om tidligere turbulenser og hva det medførte av kreativitet og engasjement. Ta deg tid til billedserien i inngangspartiet før du utsetter deg selv for «The Great Graphic Boom».

America, the way we pictured it

«Med sitt flerkulturelle samfunn og åpenhet overfor flyktninger og immigranter, blomstret kulturen i USA før, under og etter andre verdenskrig. I tiårene etterpå ble de toneangivende i Vestens kunstliv» heter det i programmet. Akk ja.

Barnett Newmans store serie Cantos ruver i det første rommet. Jeg blir mest rørt av hans hommage til Martin Luther King. Kanskje fordi den er så forståelig for meg i sin enkle tydelighet.

barnett-newman-martin-luther-king
Barnett Newmans hommage til Martin Luther King.

Akkurat som Willem de Koonings splash av en High School Desk får de fleste til å smile.

Disse abstrakte pionerene innen grafikken på begynnelsen av 60-tallet følte at de måtte finne andre måter å uttrykke seg på etter den store katastrofen. De demokratiserte kunsten og brøt med den hierarkiske ideen om mer eller mindre høyverdige kunstuttrykk.

Noen ganger bare smeller det

jasper-johns-edward-munch
Jasper Johns-trykk med Munch-referanser.

-Det er noen perioder i kunsten der det virkelig smeller, det oppstår en fortetning av kreativ virksomhet, som kurator Øystein Ustvedt uttrykte det  på pressevisningen.

Så elegant kan det sies. Men når vi kommer til The second generation i den store salen, forsvinner også ekspresjonismens opphøyde estetikk. Hverdagsobjekter, såsom bokstaver, pensler og gamle gjenstander opphøyes; ja et av Jasper Johns trykkene av kaffeboksen med pensler, er til og med skjenket Nasjonalgalleriet som en hyllest til Dronning Sonja fra det amerikanske trykkeriet. They love her.

Dronning Sonja er åndelig tilstede

andy-warhol-jackie-kennedy
Andy Warhols sorgtunge Jaqueline Kennedy.

Det gjorde Andy Warhol også, men i Pop kunst rommet , er det bare minnet av hans fargesprakende multiportrett av henne som regjerer.

Det henger aller innerst i det babyblå Lounge-rommet og gjengir Jackie Kennedys sorgtunge ansikt. To ganger. Der andre trengte fire eller flere gjentagelser for  å bli ikoniske, trengte hun bare to.

Boomen ebber ut

Enough said, som de sier. Men det er et fjerde rom også. Viet Fusion og Nye retninger. Og akkurat som dette avsnittet kan virke litt overflødig og uten piff, opplever jeg at fusion- rommet mangler eksempler på nevnte fortettede kreativitet. Naturlig nok. Det er her boomen ebber ut.

Men det er jo alltid  interessant å få med seg slutten, selv om den ikke er spennende.

Noe som i dette tilfellet er bøtet på med en stor tavle der du kan uttrykke deg selv. Gjerne litt opprørskt. Det hjelper jo alltids.