Namaste- hawaiian- way
Mellom Linjene

Takknemlighet er bra Medisin

Har du lagt merke til hvor glad man kan bli for en ny kjole? En bukett med blomster? Eller en vennlig gest fra en kjær? Og hvor fort denne gode følelsen går over?

Med mindre man er trenet opp til takknemlighet, da. Denne velgjørende følelsen som er så viktig for både det fysiske og psykiske velværet, ifølge forskning. En positiv bieffekt som dessverre forsvant ut med det religiøse badevannet i form av bordbønn, morgenbønn og kveldsbønn.

orkideer-vokser-pa-trees
Man trenger ikke dra til en sydhavsøy for å føle lykke

En amerikansk undersøkelse fra 2016 viser at takknemlighet er utrydningstruet av det forbrukervennlige jaget etter mer. Vi er blitt mer opptatt av det vi vil ha, enn det vi har. En solid oppskrift på kronisk misfornøydhet. Og kanskje en delforklaring på hvorfor så mange unge i dag lider av angst, stress og depresjon. De blir jo hvert minutt på dagen minnet om hva alle de andre tilsynelatende har. Sammenligningspøkelset herjer på alle sosiale medier; se hvor pen jeg er, hvor kule venner jeg har, hvor mye spennende jeg opplever. Mens du, stakkar, bare sitter der og ser sola gå opp og ned.

Bli inspirert !

Det er her takknemlighetstricksene kommer inn i bildet. Ja, de finnes selvfølgelig, det er bare å google gratefulness på youtube, så har du en haug av inspirational talks å velge mellom.

gekko-eating -papaya
Noen klarer seg fint på restemat

Men Takknemlighet er ferskvare. Det er som et måltid mat – ikke før har du spist, før du er sulten igjen. Den gode nyheten er at du ikke trenger en ny kjole for å oppleve mer takknemlighet, du bare gjør som de gamle filosofene alltid har sagt, lag deg en definisjon på lykke som er oppnåelig for deg. I stedet for å fokusere på det du ikke har , fokuserer du på det du har. De fleste av mine lesere ligger godt an her, men uansett tenker jeg at den tropevarme, norske sommeren gir de fleste noe å være takknemlig for; den ustoppelige blomsterbuketten i parker og hager; den forfriskende dukkerten i hav og sjø, den lune varmen som smyger seg langt inn i sjelen.

Vann eller bønn

Her kan man selvfølgelig fokusere på the summertime blues; altså at ingenting er verre enn å være trist når verden er så glad, men det bør fortrinnsvis være en midlertidig aktivitet. Kom deg i nærheten av et vann, dykk hele kroppen under og ta noen lange, gode svømmetak, så vil automatisk din sinnstilstand endre seg. Tre splæsj med iskaldt vann i ansiktet skal visstnok gjøre samme nytten, gjerne kombinert med litt flapping med armene. Her er det mange life coaches og positive psykologer som kommer opp med gode forslag. Tony Robbins er kanskje den mest kjente coachen og Martin Seligman er den positive psykologiens far, altså mannen som forsket på hvordan vi kan komme oss fra pari og opp til den gleden over livet som livet fortjener.

Hawaii -foto- Bodil Fuhr
Et forfriskende sjøbad er alltid bra

Det gjelder altså å åpne de presangene Livet gir deg; leke litt Julaften hver dag.

Selv hever jeg meg ikke over litt gammeldags bønnfalling når livet er på det mørkeste. For eksempel mellom 3 og 4 en januarnatt når du våkner og absolutt ikke får sove igjen. Da folder jeg hendene og synger inni meg; Kjære Gud, jeg har det godt, takk for alt som jeg har fått. Du er god, du holder av meg, kjære Gud, gå aldri fra meg! Pass på liten og på stor, gud velsigne, far og mor. (Siden de sistnevnte er døde, putter jeg gjerne inn de høyest elskede her). Slik blir mine urolige hender og mitt tanketunge hode opptatt med oppbyggelige setninger, og langsomt men sikkert, faller jeg til ro. Kanskje jeg til og med sovner! I dypeste takknemlighet.

 

Saken er tidligere publisert i obm.no

Legg inn en kommentar