bodil-fuhr-crepes-huk-restaurant
KulTur

Pannekakekos på Huk restaurant

Pannekaker? I 30 varmegrader, sånn i strandkanten? Jadda. Hvis du kaller det gallettes og fyller den løvtynne bokhvetedeigen med chevre, parmaskinke, valnøtter og basilikumblader.

Franske Elens creperie har inntatt Hukodden med sine gigantiske stekeplater og delikate munnfyll fra søt sjokolade til vellagret geitost. Såkalte gallettes er de voksne, sunne crepene; perfekt for glutenallergikere, fordi de er laget på bokhvete.

huk-bodilfuhr.no
Elens creperie tar kaka.

-Jeg importerer den selv fra Bretagne, der jeg kommer fra, forsiker Elen Raud. Fordi ingen bokhvete i verden er akkurat som den. Hun har prøvd.

Mens hun drev sitt creperie i Niels Juels gate. Og i Mathallen. Ved siden av catering til den franske ambassaden og EU-kommisjonen. Men nå er det Huk som gjelder, ikke bare i matveien, på alle måter.

Give love!

-Folk må behandles vennlig når de kommer for å spise. You need to give love! Du må snakke til folk, smile, spørre hvordan det smaker, si adjø når de går. Det er helt vanlig høflighet, men mange folk får jo sjokk i Norge, ler Elen.

crepes-huk-strandrestaurant-bodilfuhr.no
Først må platen renses og smøres

Alle menneskene lar vente på seg. Selvfølgelig. Huk Strandrestaurant har vært stengt for private selskaper de fleste gangene jeg sjekket de siste 14 årene. Etter at Sultgruppen tok over en strandrestaurant så løs i snippen at selv nordmenn følte de kunne slappe av i flipflopsene sine.

Et fantastisk sted

Men så skulle det liksom bli orden på sakene, og dermed forsvant akkurat de gjestene.

-Private selskaper er god butikk, men jeg vil skape et sted for folk som kommer og går og gjerne vil komme tilbake. Dette stedet er jo helt fantastisk! Og så dårlig utnyttet!

crepes-huk-strandrestaurant-bodilfuhr.no
Så helles bokhveterøren ut.

Men Elen har planer om en mild makeover, ikke nye forsøk på Nikki Beach lounge, men nye baldakiner, oljing av gulv, friske blomster; enkle ting som gjør et sted innbydende.

Og kanskje en og annen fransk finesse , hvis hun får Sultgruppen med på notene. Det er tross alt de som har konsesjon fra Oslo Kommune for å drive stedet.

Quislings badehus

Denne modernistiske perlen fra 1942 som fungerte som badehus for Vidkunn Quisling og hans gjester får vi anta, siden det er rikelig plass både inne og ute. På 50-tallet ble den gjort om til strandrestaurant og  i 2004 overtatt av Sultgruppen, som fortsatt holder fortet.

crepes-hukodden-strandrestaurant-bodilfuhr.no
Denne biten krever øvelse. Etienne assisterer.

Men Oslo Kommune må jo skyte inn noen penger til oppussing! mener Elen. Hun bor selv på Bygdøy og fatter ikke hvordan en historisk bygning på Riksanitkvarens liste kan visne bort uten at noen gjør noe.

Kajakkutleie?

-Man må jo skape aktiviteter her! Kajakkutleie, en smoothie bar, sånne ting. Nå som man har fått konkurranse i Sørenga, drar jo alle dit. Der er det mat og drikke i massevis.

Men den største konkurrenten er fortsatt utegrillen, som nordmenn tar med seg der de kan.

crepes-hukodden-strandrestaurant-bodilfuhr.no
Ferdig! Klar til å fylles med nam.

Med mindre utestedet er så casual at man bare kan slenge innom for et glass og «noe å spise» . Gjerne slike det var på 80-og 90-tallet da Kalle og hans syltynne kone bød på stekt makrell, biff, eller omelett. Basta.

Skremmende kult

Men så skulle det altså bli orden på sakene, internasjonalt, elegant, kult. Veldig skremmende for vanlige folk en sommerdag på Huk.

Jeg håper at mange av dem oppdager forskjellen. For nå er det andre boller på strandrestauranten. Av det sunne slaget selv glutenallergikere kan hygge seg med.

Legg inn en kommentar