Kule Turer

Female Africa for nybegynnere

Hvordan er det mulig? Å skride langs en støvete landevei med knallfarget, fotsid kjole, kanskje en plastbøtte på hodet og et barn på ryggen og se ut som du er på vei til en lokal motevisning?

fullsizerender-19
Så godt som alle gambiske kvinner har en finkjole de tar på seg når de går ut. Hjemme holder det med et tøystykke knyttet rundt livet.

Å jobbe døgnet rundt; bære, feie, koke, vaske – alltid noe å vaske – krumbøyd over et fat på bakken – og fortsatt seile avgårde med svingende hofter? En relativt fordomsfull venn av meg påstår at det siste er grunnen til at afrikanske kvinner ikke har ryggproblemer, de er ikke belastet med alle spenningene i underlivet vestlige kvinner har, så det så.

Kanskje noe sant i det, men i følge Johan er Paracet noe av det mest ettertraktede blant folk her, i tillegg til mobiltelefoner. De sliter, bokstavelig talt.

fullsizerender-22
Langt ute på landsbygda traff vi på denne kvinnen med peanøttbusker på hodet, brensel i hånden og barnet på ryggen. (ref skosålene som stikker frem).

 

Men de sliter for en grunn. Jeg, derimot, står opp om morgenen, bøtter ned kaffe og knust ingefærsaft (dødsgodt!, men så søtt at du knapt vet om det er sukker eller ingefær som kvikker deg opp) for å orke å løpe en halv time hakk i hæl med Johan på støvete kjerreveier der barn, esler og høner skvetter unna når de ser de langbente, silsvettende skandinavene komme løpende. Kvinnene bare ler.

fullsizerender-17
To Boss Ladies på vei til kjøpmannen i det relativt velstående nabolaget vi tar den kulturkolliderende morgenjoggen i.

-Are you tired, roper de. Og ler enda mer. Det forstår jeg godt. Jeg føler meg temmelig latterlig, men tar situasjonen med godt humør. Det blir jo enda verre når vi kommer hjem til huset og driver litt vektløfting på gårdsplassen før vi gir oss.

fullsizerender-24
Denne arbeidsstillingen er gjennomgående for Auwa, som, nettopp; står på fra morgen til kveld, når hun ikke koster det evindelige støvet fra gulv og gangveier.

Mens kvinnene rundt oss koster støv, kverner krydder og ribber høner – uten en ovn eller en vaskemaskin i sikte. En helt naturlig work-out som varer fra de står opp om morgenen til de legger seg om kvelden. Med unntak av Munas, husfruen, som tar seg fri for å se på TV , mens ungene ligger og halvsover på teppet foran føttene hennes.

fullsizerender-23
Venting er en afrikansk kunst særlig kvinnene mestrer til fingerspissene. Mobiltelefonen er til stor hjelp for dem som har en.

Mannen hennes er ute og jobber, men Munas er ikke helt sikker, så hun blir engstelig og lurer på om han har andre damer.

Og om så var? Munas skal være glad han bare har en kone, mener Abdou. Og han er i sin fulle rett.

Som kvinne er du fullstendig underlagt din mann i dette muslimske, fattige landet, der Shariadomstolen avgjør de fleste av de sivile tvistene, såsom arvesaker, skilsmisser og barnefordeling.

fullsizerender-20
Et imponerende kunststykke som aldri ser ut til å feile, denne hodebæringen.

Men før det kommer så langt, prøver man å løse problemet internt i familien. Og jo eldre du blir, jo mer makt får kvinnen, som omtales som Boss Lady, sånn etter 40-årsalderen. Når mann og kone krangler, ringer konen til hans mor og klager. Så ringer moren og megler, forsøker å få sønnen til å komme til fornuft og omtanke. Det er ofte det siste det skorter på. Hun har tak over hodet og mat  til seg og barna. Hva mer kan hun ønske seg?

fullsizerender-18
Fatima har to barn hjemme i Gabon som hun måtte forlate da hun giftet seg med en mann fra Gambia. Mohahmed er hennes eneste barn nå.

Min afrikanske leksjon her:

Ja, jeg ser ut som en blek misforståelse omgitt av knallfarger og mønstermix. Ikke tåler jeg den stekende solen spesielt godt heller. Likevel føler jeg en dyp takknemlighet over å være født som kvinne på den nordlige delen av jordkloden. Selv om det innimellom er altfor kaldt her – på alle måter – er det verdt prisen.

2 kommentarer

Legg inn en kommentar