vigeland-park-foto-bodil-fuhr
Hjertesaker

Men hva vil du, da? Egentlig?

Hvorfor må noen absolutt komplisere enkle spørsmål med dette Egentlig-ordet? Som om alt vi sier på første forsøk er noe overfladisk vrøvl? Et forsøk på å skjule våre innerste drifter og behov?

Kanskje fordi det stemmer? Fordi det er et behov vi selv ikke er klar over – som vi dekker over med en helt naturlig  ryggmargsreaksjon?

What does she want?!

Ethvert skrivende menneske som har syslet litt med Storytelling vet at drivkraften i historien er hovedpersonens sterkeste ønske. Hva ønsker han eller hun seg mer enn noe annet?  Now tell me what you want, what you really, really want, for å si det med Spice Girls – de har gjenoppstått med en ny , kul video.

Egentlige ønsker er i tiden. Det er bare å finne ut av dem.

I amerikansk, klassisk spillefilm handler det ofte om en kjæreste, en livsstil, eller en jobb. Ta Tootsie, en uforglemmelig klassiker med Dustin Hoffman som arbeidsledig skuespiller i hovedrollen.Han er så desperat at han kler seg ut som kvinne  for å få en rolle. Og det lykkes! Etter mye styr.

Men jeg må bare innrømme at øyeblikkelig behovstilfredsstillelse er en av mine favoritter. Hvorfor vente til i morgen, med det du kan få i dag?

Vi vet ikke plutselig vår eget beste

Det er det svært mange grunner til , spør du folk som har syslet med psykologi og/eller spiritualitet.

Vi vet nemlig ikke vårt eget beste, sånn på første impuls. Da er det visstnok vårt grådige, uvitende ego som uttaler seg. Den delen av oss som ikke har kontakt med de høyere makter, eller den delen av vår egen personlighet som er skjult for oss; såkalte blind spots.

Det gjelder altså å tenke seg godt om, og kjenne skikkelig godt etter hva du virkelig vil. Egentlig.

wish-upon-star-phot-bodil-fuhr
Du kan ønske under så mange stjerner du vil, men du får bare ett ønske. Foto: Bodil Fuhr

Går du til den jødiske mystikken, den såkalte Kabbalah, er dette en av de første spørsmålene du må stille deg, om du vil oppfylle ditt menneskelige potensiale. Hva ønsker du deg aller mest?

Det er ikke alltid like lett. Du får ikke tre ønsker, som i eventyrene. du må velge deg ett over alle de andre. Og gå for det. 100 prosent.

Kjærlighet? Penger? Skjønnhet? God helse? Godt humør? Masse energi?

Det er ikke lett å velge. Og når du først har gjort det, kommer den første dårlige nyheten :

Du kan ikke bare lene deg bakover og overlate resten til universets sinnrike lovmessigheter. Like lite som du kan gå til en psykolog, betale for timen og la psykologen ordne opp i din triste barndom.

Du må selv vaske det skitne undertøyet ditt. De færreste har en Petter Piilgård til å gjøre det for seg. (han vasket visstnok undertøyet til Lothepus på Farmen).

En dårlig nyhet til

Så, når du endelig har fått det du ønsket deg så høyt, kommer den andre dårlige nyheten (og du ville ikke ha hørt etter om du fikk den servert tidligere) ; Det var jo ikke det du trengte! Egentlig.

Tootsie fikk jobben han så gjerne ville ha, med andre ord. Men han ble hindret i kjærligheten til sin kvinnelige, heterofile kollega.

En ting er altså hva du ønsker deg, noe helt annet er hva du trenger. Eller ønsker deg innerst inne. Egentlig, om du vil.

Legg inn en kommentar