KulTur

LA LOVE – midt i Oslo

Los Angeles er stedet jeg drar til når den harde virkeligheten tar overhånd i Norge. Når jeg trenger flere JA! så gøy! enn tja, jeg vet ikke helt. Når jeg vil jakte drømmer og savner jaktkamerater. Når jeg vil cruise ned de brede veiene under milelange palmer i  åpen bil.

Og jeg er ikke alene. Nordmenn har jo fått en slags LA feber de siste årene, Norwegian har startet direkte linje og vi  kan komme til himmelen raskt og til en relativt billig penge. For  virkeligheten i Englenes by skuffer ikke, når man først har sittet seg gjennom den 11 timer lange direkteflighten.

Gjennom solbrillene

Det tar bare litt tid å absorbere den. 9 timers jetlag, 6 felts motorveier og 35 forskjellige melketyper krever sin kvinne.

IMG_0141
Bret Easton Ellis har satt ord på fotografiene til Alex Israel.

Men enn så lenge har du muligheten for en skikkelig short cut. Alex Israel, en av LAs hotteste unge kunstnere akkurat nå, har kulissemalt halve Astrup Fearnley-museet med kitsch farger og skjevt sideblikk på film og kjendiskulturen. Her sees alt gjennom fotolinser eller solbriller og fremstår som ganske  fake og unormalt forskjønnet. Herlig. En drøy uke til kan du bade i  palmesus og solnedganger med simultanutsikt til Oslo-fjorden.

Og før den første post-LA-bluesen får tid til å legge seg; 23 september lanseres en ny LA-utstilling samme sted!  Los Angeles – A Fiction – presenterer intet mindre enn 34 kunstnere fra fire generasjoner.

Stakkars Brad Pitt

landskape_pot_w
Jonas Wood, Landscape Pot with Flower Chair 2016

Karen Bystedt er en av dem, kul fotograf og ex-modell som hang med Andy Warhol på slutten av hans karriere. Bildene hun har tatt av han går nå verden rundt. Sånn går det når man vet å velge hvem man omgås allerede i ung alder. Karen tok også bilder av Brad Pitt og Keanu Reeves, da de trengte screenshots for å selge seg inn i bransjen. Stakkars. Og, grunnen til at jeg har truffet henne; hun er en nær venn av de to skjønneste menneskene jeg kjenner i Los Angeles.

Los Angeles, som andre steder, handler mye om hvem du kjenner og hvem du har lyst til å bli kjent med for å fremme din vei mot stjernene. Men man vet aldri hvem som plutselig tar av. Derfor er de fleste (unntatt Bret Easton Ellis og Lindsey Lohan) forsiktige med alkohol og ekstremt hyggelige mot alle de møter. Det blir jo god stemning av sånt, selv om motivasjonen kanskje ikke er den edleste.

bodil_alexisrael
Den myteomspundne Malteserfalken, berømt fra filmen ved samme navn, viste seg å være tom innvendig. Akkurat som myten om Los Angeles.

Alex Israel og hans medsammensvorne, forfatteren Brett Easton Ellis, er et dypt ironisk, men like fullt drevent vertskap i denne byen mellom rosa drøm og svart virkelighet. Sistnevnte intervjuet jeg i New York i 1995 i forbindelse med boken Glamorama, som handlet om motebransjen og terrorisme (snakk om killer combo!) Og hadde jeg hatt tid , ville jeg ha intervjuet begge, da jeg var i Los Angeles i april.

Donald Trumpish

Men jeg var opptatt på New York Film Academy med å skjønne foran og bak på et kamera og måtte nøye meg med å gå forbi Israels studio hos Warner Brothers,som lå vegg i vegg med min skole. Dessverre! Skulle gjerne stilt rare spørsmål med urokkelig mine slik han griller kjendiser i et imitert TV-studio i et av sine verk.

Og selv om hele byen er like fake som tupeen til Donald Trump, er det få steder i verden jeg føler meg mer virkelig enn der.

Los Angeles I love you!

Legg inn en kommentar