Jesus og Maria Magdalena
Oss i mellom

Jesus K + Maria M = sant ?

Det er mørkt, det er stille og det kjennes helt naturlig å spekulere rundt denne Jesus. Det er jo ham vi feirer; med mengder av lys, til tross for at strømmen aldri har vært dyrere.  Med shopping over evne, til tross for en inflasjonsvennlig pengepolitikk som svir. Og hvem har tenkt å droppe julesangene om salig fred på jord, selv om krigen herjer i Ukraina?

Ikke jeg i alle fall , særlig ikke etter å ha hørt Hanne Krohg og hennes begavede gjester synge julen inn i Riis kirke. Det er storslagent og deilig rørende i disse relativt sett dystre tider. Jeg elsker å bli båret over trivialitetene av disse salmene vi har hørt jevnlig siden barndommen. Og når barnebarna hennes kommer opp på scenen, er lykken komplett.

hanne-krogh-jul-bodil-fuhr-foto
Alltid på utkikk etter julestjernen.

Men det er mer til denne Frelseren, som etter sigende kom til vår jord, enn Bibelen vil ha det til. Under mitt nylige besøk på Malta var det ikke bare sovende steinalderfigurer som appellerte. Maria Magdalena, kvinnen i Jesus liv, hedres over hele øya med egne kapeller og en stemning av, hva skal jeg si, hennes evangelium.

En gnostisk prinsesse

I Bibelen omtales Maria Magdalena som en syndig prostituert som tilgis av Jesus. I de hemmelige skriftene som ble funnet så sent som i 1945 og 1980, omtales hun som den kjæreste av hans apostler. Der Jesus knyttes opp mot den himmelske fader og den hellige ånd, altså de maskuline spirituelle prinsipper, er Maria Magdalena selve den gnostiske prinsessen. Hun som leder veien innover til hvert enkelt menneskes hjerte, der gudegnisten bor, slik gnostikeren ser det.

maria-magdalene-chapel-malta
Maria Magdalenas kapell på Malta.

Man kan jo bare tenke seg hvor truende dette var for pavekirken, som mente at veien til frelse gikk gjennom kirkens geistlige overhoder. Den grufulle historien om de gnostiske Katarene, som ble forfulgt og brent i tusenvis under Inkvisisjonen, snakker sitt tydelige språk. Men deres budskap lever videre i traktene rundt Carcassone. og ikke minst i kirken i Rennes, som er bygget til ære for Maria Magdalena.

Hjertedronningen

For dem som tåler litt ekstra patos i disse juletider; hør bare hva den anerkjente illustratøren Shewhois på instagram sier om damen som er redusert til en stakkars prostituert i den mannsdominerte Bibelen: Maria Magdalena rommer kapasiteten vi alle har til å smelte sammen med vår sjel og motta guddommelig guidance gjennom en kjærlighet som aldri stopper.

De fleste religionshistorikere er enige om at Maria Magdalena var den siste som så Jesus i live. Men at hun var den som salvet ham så han skulle tåle smerten på korset og fremstå som død, for så og gjenoppstå, flykte til Skottland og avle to barn med ham, er den mer fantastiske tolkningen. Alle som har sett eller lest Da Vinci koden kjenner til denne teorien, som også er underbygget av seriøse teologer.

Svart Madonna

Hele Sør-Frankrike syder av myter om henne, ettersom hun visstnok flyktet dit etter Jesu korsfestelse og tilbragte sine siste dager der. Hun ble sett på som en svart madonna, en tempelprestinne med kunnskap om hvordan man sendte mennesker over dødens terskel.

Hun blir også kalt Apostlenes Apostel på grunn av sitt nære forhold til Jesus. Alle som kaster et ekstra blikk på Leonardo da Vincis Siste Måltid, ser at personen ved hans høyre side ligner mistenkelig på en kvinne.

Har det egentlig noe å si? Kanskje ikke. Men jeg liker følelsen av balanse.  Av hjerte og kjønn i tillegg til intellekt og Den hellige ånd. Av en religion som favner hele mennesket.

God jul!

Legg inn en kommentar