Hjertesaker

Hva er ditt purpose?

Har du tenkt på det? Ditt livs mål og mening, altså? Eller livsoppdrag, om du vil? Hvis ikke er det bare å sette i gang. Det er ikke bare businessfolk som kan ha nytte av slikt.

Oslo Business Forum ble grundig  latterliggjort da de lanserte sin promovideo ifjor høst. Så synd!

For bortsett fra de engelske låneordene, den voldsomme gestikuleringen (ærlig talt, vi er nordmenn! Vi driver ikke med sånt!) og den dårlige grammatikken, hadde de et viktig budskap.

Et budskap de har lånt fra USA, som igjen er gode på å grave opp klassisk kunnskap og popularisere den. Hva er galt med det? At noen plukker opp dyp kunnskap som har vært forbeholdt noen få vismenn i århundrer. Og nå, endelig! Har klart å gi den en nytteverdi i den begrensende verden av observerbar målrettethet som vi lever i.

I følge videoen, er det The Millenials som har oppdaget at alt ikke kan måles i bare kroner og karakterer. Hvorfor streve mot et mål hvis det ikke gir mening?

Helt meningløst, ikke sant?

Det er stort sett bare ender som er fornøyd med å svømme rundt og rundt i ring.

Dette har vært klokkeklart for flere av oss en stund. Selv husker jeg fortsatt følelsen av forvirring som drev meg til å spørre moren min som 12-åring:

-Hva er egentlig meningen med livet?

Moren min så om mulig enda mer spørrende ut enn meg. Og jeg ble både dypt sjokkert og ribbet for en vesentlig illusjon.

Visste hun virkelig ikke det? Hun som hadde levd så lenge!

Stakkars moren min. En skjønn,jordnær dame med et praktisk og håndterlig forhold til livet.Hun var hjelpeløs i møte med det abstrakte.

Og hun er ikke alene. Derfor spør man ikke i et forsøksvis oppkvikkende bedriftsseminar om hva som er ditt livs mening. Det blir jo altfor voldsomt, i likhet med så mye i det norske språket.

Hva er ditt purpose, spør man. det er mindre høytidelig og enklere å bryte ned til noe noe brukbart.

Vi mennesker må finne vår egen vei; søke ut vår helt spesielle oppgave.

Kjempefint, spør du meg. Jeg er bare glad spørsmålet er kommet på banen. Folk i vår del av verden bør tenke over noe annet enn hva de skal spise, når de skal ha sex og hvor mye de tjener.

I India snakker man om sin Dharma. Et omfattende begrep som er av mye større verdi enn det såkalte Karma, som alle er blitt fortrolig med. For en ting er den karmiske gjelden du har med deg fra ditt forrige liv eller bygger opp for ditt neste, noe helt annet er den oppgaven du kom til jorden for å utføre.

For det mener de, dharma-viterne, at hvert menneske har en oppgave her på jorden, noe bare akkurat det menneske kan utføre. Og hvis ikke det blir utført, blir jorden et bittelittegrann fattigere sted å være.

Så det sier seg selv,  at det å få tak i sitt purpose; samle alle kortene, sortere dem, studere dem og single ut ekstraktet; det er av ytterste nødvendighet.

Ikke bare for deg selv, men for verden også.

2 kommentarer

Legg inn en kommentar