Huset med den gjestfrie glassverandaen
I Bygdøys strandsone, ved siden av Fram- museet, ligger Villa Bugten. Helt siden husets 102 år gamle frue døde for noen år siden, har Trude Arntzen, leieboeren i portnerboligen, æret fru Torgersens minne. Nå er praktvillaen Airbnb-ledig for målløse turister, ærverdig selskapslokale for store anledninger og konferanselokaler med landlig luksus rett utenfor byen.
Trude Arntzen var nyutdannet barnevernspedagog da hun søkte etter bolig «i rolige omgivelser» . Hun hadde et intenst partyliv bak seg , da hun tok rev i seilene, som det heter og bestemte seg for å hjelpe andre som sto i fare for å skli helt ut av for mye «utagerende virksomhet».
Eget velværerom
-Det er så mange som trenger hjelp der ute og så mange hjelpere som har sittet for lenge bak et skrivebord, mumler Trude.
Hun ligger på massasjebenken i Velværerommet, der Annalee D’Orazios tatoverte og kyndige hender trykker forsiktig på de ømmeste punktene. Annalee har sin egen gypsy background, som hun sier på sin blanding av svensk og amerikansk, men jentene møttes da de jobbet sammen på et sosialt kulturprosjekt.
Siden har de holdt kontakten, slik Trude har holdt kontakten med alle sine Løvetannbarn fra barnevern til Morradi, et prosjekt som gir ghettokids kreative muligheter. Her lærer de å rappe om sin ofte problematiske bakgrunn, fremfor å hevne seg på samfunnet.
Trude har hatt gode resultater med sine prosjekter, ungdommene kommer seg på bena, skaper seg gode liv. Og morra deres er alltid der.
Kvinnan i centrum
Akkurat nå får hun payback av den gode typen. Annalee har samlet mann og barn, men først og fremst venninner til tre dager med «Kvinnan i centrum» . Dager med lek og samvær, støttende samtaler og ikke minst; deling av ferdigheter.
Anita Sharma sørger for at det beste sånn sett kommer frem i oss alle. Hennes yoga timer handler mest om å lene seg innover, finne sin egen gnist og bevege seg derfra. Mens hennes myndige femininitet guider oss gjennom skjør selvfølelse, skam og sinne.
Anita stammer halvt fra en gammel presteslekt i India, og disse spirituelle genene kommer til sin rett, der vi slanger oss på mattene i Villa Bugtens partytelt, en vidunderlig sommerdag på denne magiske halvøya innerst i Oslofjorden.
Kvinner er så gjørete, mener Anita. Noen ganger bør man bare legge seg død og bli der en stund. Anita gir oss tillatelse. Det er nok trygghet i henne til at vi tror på oppstandelsen etter livet på den grønne matten; ja, til og med et bedre liv etter dette.
Flyvende meditasjoner
Gaby Gatsky holder seg på gressmatten. Derfra leder hun oss ut i langtrekkende meditasjoner – ned til jordens innerste indre, opp til universets ytterste grense, mens alle våre dårlige erfaringer renner av som mørk sjokolade ut av kroppen, ifølge Gabys jevne sig av en stemme.
Gaby har mexicansk/Guatemalsk bakgrunn, og har også drevet mye frivillig prosjektarbeid. Det er noe av tanken bak Kvinnan i Centrum; la oss komme sammen og se hva vi kan bidra med. Sjekke ut en testgruppe og ta det derfra. Det kan bli storveies.
Og Villa Bugten gir husly til slike veldedighetsprosjekter. Legefrue Torgersen hadde nok blitt stolt.