wornout-bicycle-photo-bodil-fuhr
Hjertesaker

Det hjelper ikke å ha sykkel, hvis du ikke sykler !

Ja, jo, jeg har det fint. Men det er plass til mer Lykke. Definitivt plass til det.

Så, med fare for å virke skikkelig utakknemlig: Jeg vil ha mer! 

Da er oppdraget enkelt, ifølge dem som forsker på slikt. Bare gjør mer av det som gjør deg lykkelig! Ha-ha!

Det høres greit ut, men alle vet at vin, mat og fest krever pauser for å komme til sin rett. Vi må faktisk jobbe, sove og tenke litt innimellom, sånn for å lage hovedretten til selve desserten.

Et lykkelig vekselbruk

Lykken er en kompleks affære. Akkurat som tankene våre trekker kjappe konklusjoner parallelt med et mer langsomt tankemønster, har lykken en kjapp og en litt tregere inngangsport, lærte jeg på seminar med de positive psykologene hos Mind A/S.

Det betyr i praksis at man må drive vekselbruk mellom den disiplinerte engasjementslykken og den hedoniske belønningslykken. Omtrent slik de fleste av oss holder på; jobber om dagen og koser oss om kvelden.

Bare gjør det

Men det gjelder å holde fokus. Fokus på det som kjennes viktig, og det man er god på.

Det får folk til å tenke og handle på måter som øker sannsynligheten for suksess, ifølge Martin Seligman, psykologen som satte fart i forskningen på positiv psykologi på 90-tallet.

 Jo mer ærlig man kan være overfor sine verdier, og jo mer man uttrykker disse i handling, jo mer tilfreds vil man føle seg.

Der hjertet brenner

Hmmm. Det som kjennes viktig. Og det man er god på.

Ikke alltid like lett å få tak i det. Men snakk med en som kjenner deg godt, få vedkommende til å spørre deg ut, og bli overrasket!

Som så ofte, gjelder det å begynne i det små, kjenne etter hvor hjertet brenner og så bare gjøre det.

Vær tro mot deg selv, spill på egen styrke, samtidig som du utfordrer deg selv på ferdigheter du kanskje ikke har turt å prøve deg på, oppfordrer psykologene.

Det er handling som teller

Poenget er å utløse tanker, følelser og handlinger som gir mer positiv energi og drivkraft, Slik blir det satt i gang en god sirkel, en sirkel som har trillet siden tidenes morgen.

Man spiller simpelthen på lag med evolusjonen når man lykkes i å nå et mål — det er slik mennesket har utviklet seg siden begynnelsen.

Det er handlingen som gjør den store forskjellen. Innsikt alene er dessverre oppskrytt.

Legg inn en kommentar