silvia-endresen-og-bodil-fuhr-i-ulv-skjorter
Mote med Måte

En herreskjorte for damene

Kvinner i menns klær har vært en hit siden Coco Chanel gjorde bukser, jakker og ikke minst skjorter til feminine chic. Nå har den maskuline trenden igjen marsjert inn i motebildet. Med den stramme herreskjorten som et opplagt valg for oss mer klassisk orienterte, voksne damer.

male-shirt-with-perfect-fit
Den perfekte skandinaviske passformen på en herreskjorte ser slik ut på modell Trond Lien når han ifører seg en ULV.

Men tekstilingeniør Silvia Endresen hadde ikke damene i tankene da hun klekket ut ULV, den ideelle skjorten for den skandinaviske mannen. Da tok hun utgangspunkt i sin egen, norske mann og en personlig markedsundersøkelse som konstanterte at norske menn var lengre i armene og kroppen, bredere over skuldrene og mer opptatt av komfort enn andre menn.

Åhh, disse damene i de altfor store skjortene!

Sånn sett har de mye til felles med damene, som, ifølge filmindustrien, har en merkelig tendens til å ta på seg herreskjorten etter sex. Så utpreget er tendensen at norske Yngvild Sve Flikke laget filmen Kvinner i for store herreskjorter for å raljere over det hun mener er en mannssjåvinistisk tendens blant ikke minst norske regissører.

kvinner-i-for-store-herreskjorter
Kvinner har en tendens til å kle seg i mannens skjorte etter filmsex, mener regissøren av Kvinner i for store herreskjorter. Foto: Motlys A/S

Like fullt fortjener denne «vinneren» «fighteren» og «eventyreren» av en norsk mann en skjorte  av italiensk adelsmerke, med doble sømmer, avtagbar kragestiver og stoffer av aller ypperste kvalitet, mener Endresen, som inderlig godt vet hva hun snakker om.

Hun produserte skjorter for Armani

Som utdannet tekstilingeniør i Romania, ble hun tidlig ansatt i en italienskeid skjortefabrikk i Bucuresti som produserte skjorter for Trussardi, Cerruti, Armani og andre kvalitetsmerker. Dit kom kvalitetsdirektør Vanda Palumbo fra Milano, for å sjekke at alt gikk luksuriøst riktig for seg. Hun så et talent i Silvia og headhuntet henne som sjef for Armanis skjortefabrikk i Tunis. Der måtte hun trene opp arbeidere fra tenårene for å kunne mestre arbeidet.

vanda-polumbo-og-silvia-endresen-proudserer-kvalitets-skjorter
Silvia Endresen ble headhuntet av Vanda Polumbo da hun var kvalitetsdirektør ved en italiensk skjortefabrikk.

-Hvis du kan sy en skjorte, kan du sy hva som helst. Det krever en enorm presisjon, forsikrer Silvia og griper fatt i skjortesnippen på en delikat rosa skjorte i såkalt i Oxford Twill; syr du en millimeter feil, blir hele snippen skjev!

Men slike tekstilingeniørdetaljer er jo ikke så viktig fort oss kvinner. Med mindre du handler inn skjorter for mannen din. Hva er viktig å passe på da?

10 ting som må stemme med den perfekte herreskjorten

1. Sjekk at plastinnstikkene til snippen kan tas av ved vask.

sjekk-skjorte-snippen

2. Sjekk tettheten på sømmene. En ULV-skjorte har 8 sting pr cm. Det vanlige er 6.

3 Trykk skjorteknappen mot leppen, er den kald, er det ekte perlemor.

4. Sjekk kvaliteten på stoffet, er den dobbeltvevet, får bomullen en «tung» følelse.

5. Kragen bestemmer størrelsen på skjorten, nå den er kneppet igjen, skal det være en fingerbredds klaring til halsen.

6. Skjorten skal være en drøy centimeter lengre enn jakken på ermene.

sjekk-sømmene

7. Husk at den kryper 2-3 mm i vask.

8. Stoffer vevet av økologisk bomull er aller mest behagelige mot huden.

9. Gå for «The Stockholm fit». Det vil si en skjorte som er vid nok til at den ikke sprekker opp når du sitter ned.

10. Bruker du skjorten uten slips, knepper du opp en knapp, ikke to.

skjortens-stresspunkt-styrkes

Hva er det så med denne skjorten, som er så fascinerende at både kvinner og menn regner den  som essensiell i garderoben?

-Den ble oppfunnet av egypterne for 3000 år siden, men er fortsatt på moten. Så noe helt spesielt må det være, sier Vanda.

Men forskjellen, fortsetter hun,  mellom en skjorte av høy kvalitet og en luksusskjorte; ligger i detaljene. Som vanlig.

 

Legg inn en kommentar