renee-toft-simonsen-bodilfuhr.no
KulTur

En brennhet forsvarstale for den sårbare femininiteten

Hun har svettet ut en hel bok, Renee Toft Simonsen. Om å være kvinne på randen av den kvinneligheten hun kjenner. Om å være mor, ektefelle og ikke minst seg selv; på nye premisser. Mens kroppen tar fra henne nattesøvnen og kaster henne inn i voldsomme hetetokter, natt etter natt.

Ja, hadde det ikke vært for 52-åringens hetetokter, hadde aldri denne reflekterte boken blitt skrevet. Jeg hadde aldri oppdaget hvor godt jeg likte denne tøffe dama med det sarte indre, hvor mye hun minner om meg selv, fordi de fleste kvinner etter femti forsøker å holde fortet så godt de kan, selv om kroppen forråder oss , litt etter litt , hver eneste dag.

80-tallets Supermodell

Jeg har aldri vært plaget av hetetokter, men det er ikke derfor jeg reagerer på tittelen  «Jeg er f*cking hot!» . Bortsett fra det opplagte, spiller den på at Simonsen var supermodell på 80-tallet og fortsatt ser usedvanlig bra ut. Men boken er heldigvis ikke et slag for kvinners attraktivitet, uansett alder. Det ville jo være fortrengningens kunst tatt til livstruende høyder! Boken er et forsvar for sårbarheten, slik det står på coveret. Eller snarere; en oppdagelsesreise mot en del av seg selv forfatteren ikke har vært villig til å akseptere tidligere.

En klok psykolog

Simonsen er, foruten å være superhot ex-modell, også utdannet psykolog. Siden hun i tillegg er en klok kvinne, gir det henne et helt unikt utgangspunkt for selvrefleksjon. Et utgangspunkt hun bruker med flid og omtanke for sine lesere. Hun gir oss «verktøy» (som det heter i de kretser), i omgang med vår indre dialog og ikke minst;  forståelsen av forskjellige sider ved personligheten. Veldig nyttig når for eksempel «villkvinnen» tar kommandoen, naturen går ut over opptuktelsen og du for eksempel skriker umotivert til din elskede som i dine øyne oppfører seg som en idiot. Han går følgelig ut av døren med et smell;  «villkvinnen» fordufter og du blir sittende, desperat alene med «det indre barnet», som nå er i oppløsning.

Hudløs utlevering

Hun utleverer seg selv inntil det hudløse, Simonsen, fordi det er veien til intimitet, ifølge både henne selv og  Brenee Brown, som er Simonsens guru på dette feltet. Brown er  blant de aller mest  sette foredragsholderne på TED.com. En varm kvinne med en stemme på kanten av gråt og nerver. Hun tuller ikke når hun snakker om skam og sårbarhet.

Det gjør ikke Simonsen heller. Hun beskriver sine minst sjarmerende sider med en passe dose selvironi. Heldigvis. Alt fra Det lille Barnet, som ikke vil sitte alene i parken, til Villkvinnen , som ber hele verden dra til helvete når hun trenger aller mest til omsorg.

Bambi Love

Og det er her, i sistnevnte innsikt, at Renee og jeg blir hjertevenninner. Hun har nemlig sett på Villkvinnen som sin ypperste forsvarer hele livet, inntil hun i en ledet meditasjon oppdager en liten hjortekalv, en Bambi, som sitt «totemdyr». Hun, som hadde sett for seg en panter, eller noe annet livsfarlig og imponerende, innser omsider at sårbarheten er nøkkelen til styrke.

En Bambi. Den er til og med tegnet på side 300 (se bildet over). Akkurat en slik faren min kjøpte til meg i Sveits på 60-tallet. Jeg har lett etter den mange ganger, det var det nærmeste jeg kom et kosedyr i min barndom, men den har aldri latt seg finne.

Sommerens strandlektyre

Når har Renee brakt den på banen. Sammen med mange andre kloke, varme historier jeg har gledet meg over i denne godhjertede boken med den sinte tittelen.

Og glovarm eller iskald: står du med et ben på hver side av femti-tallet, er dette sommerens strandlektyre for deg. Den vil gjøre deg klokere, sterkere og mindre redd for å være sårbar. Om du altså lar din «kloke kone» lese mellom linjene og sørge for at budskapet siver langt inn.

Legg inn en kommentar