Mote med Måte

Drop earrings, not bombs!

Nå er det øredobbene som gjelder, damer!  Store, dinglende øredrops!  Et forfengelig fashion statement som i beste fall kan redde soldatliv og bistå syriske flyktninger.

1459093582221
Nitidig håndarbeid ligger bak et påfugl-anheng i den lille bedriften i Istanbul.

Ved et stort arbeidsbord, langt inn i Istanbuls bakgater, sitter syriske flyktninger og tvinner garn og metall til påfuglfjærlignende ørepynt.  Det blir vakkert, det blir brukbart, men aller viktigst; det gir disse flyktningene en liten inntekt mens de venter på en fremtid.

Alparslan Gurbuz fikk ideen da han arbeidet som frivillig på Samos. Hvordan gi flyktninger, og da særlig kvinner, anledning til å tjene penger, samtidig som de tar seg av barna sine?

Finn et smart og salgbart håndverksprodukt! Noe de kan lære og arbeide med i fellesskap, men også kombinere med barnepass hjemme.

I Istanbul fant han organisasjonen Small Projects, som gjorde det mulig å sette i gang.

scatteredornaments
Disse ornamentene er 5 cm i diameter og passer perfekt som øredobber også.

Den ukrainske kunstneren Tania Scheglova, går mer detaljert til verks med sitt veldedighetsprosjekt. Pengene fra salget av de store, kule plastøredobbene CrystalTania lager og selger på Etsy.com, går til innkjøp av førstehjelpspakker for soldater i Ukraina.

Hun kan se ut som en tsarprinsesse i tiden før den russiske revolusjonen. Men Tania er selv en slags revolusjonær, et selverklært naturbarn og kunstner, som lager glamorøse plastsmykker ved siden av en vellykket karriere sammen med ektemannen i #synchrodogs

Betyr det at kunsten deres dypest sett er politisk?

På ingen måte. For Tania er dette et menneskelig anliggende, hun vil støtte dem som kjemper for fedrelandet hennes.

il_570xn-1094986705_h20p
Alle Tanias smykker er håndlaget og unike og koster drøyt 700 kroner.

-Situasjonen kom overraskende på oss, da krigen brøt ut for to år siden, det fantes ikke noen organisert motstand eller eget hjelpeapparat. Derfor har halve Ukraina samlet krefter for å bidra med sitt.

-Folk visste nøyaktig hvor hjelpen var nødvendig, det ble etablert egne Facebook- sider så folk til enhver tid kunne bli oppdatert på hvor nøden var størst.

Derfor sender ikke Tania smykkeinntektene til en felles kasse, men kjøper medisinske førstehjelpkits som nødvendig utstyr til soldatene.

Noen av dem er hennes venner, og hun liker tanken på at de kan ha overlevd fordi de hadde det rette, medisinske utstyret når det gjaldt.

Og skulle du ha null interesse av øredobber, men gjerne vil bidra, kan nettstedet «A better world» være stedet der du finner hjelpeprosjektet akkurat du brenner for.

Jeg falt for Drop Earrings, not bombs, fordi de lager øreringer, selvsagt, og  fordi prosjektet er så enkelt i sin brukbarhet.

Og bare et lite fashiontips til slutt; hos Drop Earrings, not bombs; kjøp de store anhengene, som egentlig er laget til julepynt! Et smykke må jo være stort for å bli et statement. Og skulle du bli lei, eller bare finner ut at det ikke passer, fungerer de jo fortsatt fint som juletrepynt!

Legg inn en kommentar