KulTur

Bor du på Frogner? Åja.

Ingenting stempler deg som et kjølig, konservativt og mer-enn-nok-med-seg-selv-menneske enn en Frogner-adresse. Senest i en Aftenposten-kommentar, der fordommene damper mellom linjene.

Gatene er jo så brede, murfasadene så tykke og blomstene så overivrige at man kan begynne å lure.

Kastanjer, roser og syriner velter pyntesyke utover de mildt trafikerte gatene, der det er flere bygningsarbeidere enn fotgjengere.

Hvor er alle menneskene? Hjemme hos seg selv, selvfølgelig. Antageligvis trygt forvart bak tunge fløyelsportierer og glitrende lysekroner.

En urban misforståelse?

Ikke nødvendigvis fordi de har mer enn nok med seg selv. Eller fordi de ikke har plukket opp på det urbane genet som har spredd seg utover hele Grunerløkka.

Men fordi det ikke finnes så mange alternativer til vin- juice- og kaffebarene i nabolaget. Så med mindre du er eksepsjonelt glad i vin og /eller kaffe og juice, finns det ikke noe sted å samles på Frogner.

Du kan selvfølgelig melde deg på pensjonistkurs på Schafteløkken, men det føles litt tidlig for mange av oss. Jeg har til og med en velholdt nabo på nærmere 90, som heller går på en italiensk vinbar. Til lunch.

Men kveldene kan bli lovlig lange for en sosial sjel som gjerne møtes over noe annet enn et glass vin og som ikke kan sykle ned på Litteraturhuset, eller har overskudd til den 30 minutter lange 12-trikketuren til sydende Grunerløkka.

La Grünerløkka komme til Frogner

Dessuten kan skjeggete hipstere og tatoverte rockabillydamer bli hakket for eksotisk for velfriserte eiendomsmeglere fra Gimlehøyden.

Da er det bedre at Grunerløkka kommer til Frogner. Veldig gjerne i form av et kreativt og kulturvennlig Vardøen – prosjekt.

kino-grendehus
Kino? eller grendehus?

Kan du ikke gjøre for Frogner det du har gjort for Grunerløkka, spurte jeg, muntert, men egentlig på ramme alvor, da Jan Vardøen åpnet Villa Paradiso, Frognerveiens hittil mest populære spisested. For vi trenger steder med stemning og personlighet her omkring – noe vi knapt har hatt siden Bente Bassøe drev Clodion på hjørnet av Thomas Heftyesgate og Bygdøy Alle. Området har vært sjelløst siden.

Akkurat passe verdikonservativt

Så jeg ble veldig glad da jeg hørte at akkurat Vardøen har kjøpt opp Frogner kino, og som en annen Christian Ringnes vil pusse den opp til gammel glory. Det vil jo føye seg pent inn i den verdikonservative tendensen som er så utbredt her i strøket.

gimle-kino-super
Gimle kino er jo super.

Men ikke mindre trist ble jeg, da jeg skjønte at dette kræsjer med planene om et grendehus, en møteplass for alle de ganske hyggelige folka som også bor på Frogner. Som kanskje er mer interessert i et foredrag, et kurs  eller en konsert enn å sitte pal og pimpe vin i det uendelige.

Kino er ikke spesielt sosialt

Ære være kinolivet. Stappfulle Gimle viser klart at det også er en hyggelig måte å komme seg ut på. Med dem man kjenner fra før.

Men skal vi bli bedre kjent med hverandre, ha det litt gøy og lære noe nytt, trenger vi et Grendehus. Håpet er at Jan Vardøen fixer det  også. Han har jo ikke for vane å la et vellykket prosjekt ha nok med seg selv.

Legg inn en kommentar