sun-meaningful-life
Oss i mellom

2018! Året for de brysomme forandringene

Jeg elsker nye starter. Reboot. Ut med det gamle – inn med det nye. Alle vet jo at fornyelser er bra! Forandring fryder! Med mindre alt fungerte fint fra før av, kanskje. Men selv da kan et friskt pust, om ikke annet, føre til en bedre fortsettelse.

For det er sånn vi er laget. Vi må ha ny pust hele tiden. Omtrent tolv ganger i minuttet. Tolv ganger i minuttet!

Snart sulten. Igjen!

Maten vi putter i oss har også begrenset med drivstoff. Uansett hvor økologisk dyrket og biodynamisk korrekt føden måtte være – etter sånn cirka fem timer blir du sulten igjen.

Kjempesulten! Og får du ikke i deg mat innen rimelig tid, blir du både slapp og utafor. Noen av oss blir til og med ganske irritable.

daily-routines-are-boring
Uansett hvor sunt vi spiser, må det snart gjøres om igjen.

Jeg hater å måtte nevne det, av hensyn til alle med lakenskrekk der ute, men tilstrekkelig søvn er også en livsnødvendighet for både fysisk og mental helse.

Selv folk som har stappet max aktivitet inn i livet sitt, holder nå foredrag på TED.com om betydningen av nok søvn.

Gudene vet hvilke mareritt vi kan støte på

Men uansett hvordan og hvor lenge vi sover; hver eneste kveld lukker vi øynene for alt som er kjent og kjært rundt oss og svimer av sted til en annen dimensjon. Enda gudene vet hvilke mareritt vi kan støte på.

Søvnperioden er liksom en tillitssak mellom oss og vår egen underbevissthet. Den som rommer så mange hemmeligheter at vi ikke vil vite om dem engang.

Det eneste som er ganske sikkert, er at vi våkner opp, tar et dypt innpust og før eller siden kjenner sulten gnage i magen.

sleep-nighttime-dreams
Natten kan bli nokså uforutsigbar. (Foto: Jordan Bauer)

Deretter kan allting skje. Du kan miste jobben, svikte en du elsker eller vinne i Lotto.

Det eneste som er helt sikkert, er at du blir tørst og sulten igjen, uansett hvor dypt og langsomt du puster.

Livet dundrer av sted, det er stort og sultent, og det er vi som må fore det. Og selv om det av og til føles som om du personlig må dra i gang hele universet bare for å komme deg ut av sengen om morgenen, er det jo i prinsippet helt fantastisk!

Du kan velge hva du putter på denne automaten av en tidsmaskin!

Likevel dilter vi som oftest av gårde, som om vi ikke hadde noe valg. Kanskje er det de ustoppelige gjentagelsene som gjør oss blinde for tiden vi bruker på meningsløse uvesentligheter?

Samme det. Nå er det  tid for filosof Lars Fr. Svendsens kortversjon av veien til et meningsfylt liv innimellom rutinene. En slags tretrinnsrakett på tvers av fastlagte rutiner. Så hold deg fast! Og:

  1. Finn ut av hva du virkelig bryr deg om.

2. Sjekk ut hva du faktisk burde bry deg om.

3. Gå for mest mulig action der de to lar seg kombinere.

2018! Året for de brysomme forandringene. Eller meningsfylte, om du vil. Det går ofte ut på samme sak.

Én kommentar

Legg inn en kommentar